Wat doet dat met je hoofd?

De invloed van quarantaine op psychisch welzijn …

Dag 2 van onze eerste week.

Als ik buiten bij de paarden sta hoor ik niets, af en toe een grasmachine die zoemt of een van de kinderen uit de buurt die ik hoor schaterlachen … RUST

Voor mij is dit best oké. De paarden en de bouw van de nieuwe praktijk nemen veel tijd in dus ik heb een dagtaak! Mijn dagen lijken weinig te verschillen van “normaal”.

En dat is het grote verschil tussen “normaal” en een periode in quarantaine.

Want wat doet dat met je en vooral: hoe ga je er mee om? Als psycholoog vind ik het belangrijk bij te dragen aan het algemeen welzijn vandaag.

Het verleden liet ons toe wetenschappelijk onderzoek hierover te doen. Hierdoor is het duidelijk dat quarantaine een stressvolle ervaring is. Dit kunnen we opsplitsen in verschillende domeinen:

  1. De duur van de quarantaine

Des te langer je in isolatie moet, des te slechter is het gesteld met je mentale gezondheid, des te meer symptomen van post-traumatische stress ga je vertonen, maar ook ontwijkend gedrag, angsten en boosheid komen meer voor.

  1. De angst om ziek te worden

Opvallend is dat mensen in quarantaine meer bang zijn om ziek te worden, dan deze die dat niet zijn. Ook werd duidelijk dat ze sneller symptomen zullen toewijzen aan de gevreesde ziekte, terwijl mensen die niet in isolatie zitten eerder naar een alternatief zouden zoeken.

  1. Verveling en frustratie

Het gebrek aan routine, beperkte sociale en fysieke contacten hebben een invloed op verveling, frustratie en je gevoelens die daarmee kunnen samengaan. Dit soort van gevoelens wordt vooral gevoed wanneer je “de normale dingen” niet meer kan of mag doen.

  1. Op, op … Alles is op

Wanneer je het gevoel krijgt dat je basisbehoeften (voedsel, water, kledij, …) niet voldoende meer is, zal je frustratie nog meer toenemen. Dit is een gevoel dat maanden na de feiten nog steeds kan aanwezig zijn.

  1. Foute informatie

“Wat moet ik nu doen?”, het niet-weten geeft je vaak nog meer stress. Het zorgt voor verwarring en daardoor verlies je vaak uit het oog waarom je nu net in isolatie ging.

De komende weken zal je op onze blog voor elk topic een of meerdere artikels kunnen terugvinden, want psychisch welbevinden is en blijft belangrijk.
Door waakzaam te zijn, kunnen we de effecten van deze stressvolle periode beperken. Dit is belangrijk voor onze jongeren, maar ook voor volwassenen.

Bron