Ja, wat doe je dan?

De voorbije uren hebben mijn oortjes geflapperd.

Mensen die zich uitlaten over hoe moeilijk het financieel ging gaan nu ze geen zaken konden doen.
Mensen die hun workshops “illegaal” laten doorgaan, want “wat denkt men wel”.
Cafés en clubs die bewust extra afsluitingsfeestjes willen organiseren vanavond?

Met lood in de schoenen heb ik deze ochtend mijn klanten van vandaag een bericht gestuurd.

Sorry, maar ik zie dit niet zitten. Voor u niet en voor mezelf ook niet …

In afwachting van wat de koepelorganisaties van psychologen zouden meedelen nam ik daarna  mijn telmachientje en zag ik “ow fuck”. Want ja eerlijk is eerlijk: als ik dit maanden moet doen … Dan kan ik mijn paarden misschien beter op de BBQ leggen ;). Maar dat is een probleem voor dan! (Bij deze: ge zijt uitgenodigd)

Ik zou het mezelf nooit vergeven, als jij morgen je oma besmet omdat jouw voorganger toch nog iets uit de crèche meebracht … Dat is hier namelijk het probleem. Ik weet niet waar iedereen vandaag komt én naartoe gaat.
Allerlei verschillende sociale netwerken passeren hier. Netwerken die geen contact met elkaar maken uit zichzelf en dat risico wil ik niet nemen.

Ondertussen heeft de VVKP ook aangeraden om enkel zorg te voorzien voor mensen waarbij het onderbreken van de therapie nadelig zou zijn. Zij zijn nu even onze prioriteit. Wil dat zeggen dat andere cliënten niet belangrijk zijn? Natuurlijk wel! Maar dit gaat over de doelgroep die ook nood zou kunnen krijgen aan opnames in ziekenhuizen e.d. omdat ze hun begeleiding moeten staken en op dit moment voorkomen we dat liever. Daar ligt het bij voorkeur namelijk vol met mensen die geveld zijn door het corona-virus.

Daarom dus enkele aanpassingen:

  • loopbaansessies zonder paarden gaan door via Skype als de klant dit wil.
  • loopbaansessies met paarden worden uitgesteld tot de rust in het land weergekeerd is. Heb je vragen die je tussendoor wil aankaarten: mijn mailbox en telefoon staan open om deze periode te overbruggen.
  • psychologische begeleiding kan doorgaan via Skype of uitzonderlijk in de praktijk (*klik*) indien nodig (in een aantal gevallen is de fysieke nabijheid voor de begeleiding ook van belang. In dit geval stel ik op prijs dat je: je temperatuur genomen hebt, je niet hoest, geen snotneus hebt én niet tot een risicogroep behoort.
  • Nieuwe cliënten kunnen zich aanmelden, afhankelijk van de vraag bepalen we dan of er opgestart kan worden én op welke manier.

Ik hoop dat iedereen hier begrip voor heeft.

Met vriendelijk groet,

Debbie Philtjens
Klinisch psycholoog