Communiceren als een paard

“Heeft dat zin?”, hoor ik je denken.

Neen, natuurlijk heeft het geen zin te denken als een paard. Je bent immers een mens. Het paard kan je wel helpen bewust te worden van de manier waarop je communiceert.

Communiceren doe je namelijk de hele dag. Met je collega’s, je gezin, je vrienden, … maar ook met onbekenden op straat communiceren we vaak. En toch zijn we er ons vaak niet bewust van.

Weet je wie in dit lijstje nog ontbrak?

Juist JEZELF. Doorheen de dag communiceer je met jezelf, dat interne stemmetje dat je vertelt dat iets niet hoort of kan. Ook dit is communicatie. Des te bewuster je wordt van communiceren, dus te makkelijker wordt het om ook die interne criticus het zwijgen op te leggen.

Deze interne criticus spreekt vanuit je zelfbeeld of zelfwaarde en de overtuigingen die je aangeleerd hebt. In deze blog, lees je dat overtuigingen zeker niet altijd juist zijn en vaak lastig.

Hetzelfde gebeurt ook als die criticus tegen je spreekt. Hij of zij spreekt niet steeds de waarheid, maar wel meestal op een stabiele manier, het is altijd dezelfde …
Je kan in zo’n geval communiceren vanuit hetgeen je geleerd hebt: sla in paniek, wees constructief, heb medelijden met jezelf of neem de verantwoordelijkheid. Het hangt er vanaf waarin je geoefend hebt, hoe je dit zal doen en hoe je tegen jezelf zal spreken.

Wanneer je interne stemmetjes vanuit een positieve benadering spreken (dat kan zelfs die criticus!) zal je meer successen boeken, gelukkiger kunnen zijn, eer zelfliefde ervaren en bijgevolg ook beter gaan kunnen communiceren naar anderen toe.

Daarom kan het nuttig zijn om met de paarden uit te zoeken, welke strategie zich meester heeft gemaakt van jouw communicatie.