Metafoor zeg je?

Vaak wordt gedacht dat het coachen met paarden een mix is van geitenwollen sokken inzichten en spiriwiri gedoe. De realiteit is echter anders …

Wat leren de metaforen van de kudde jou als organisatie?

Weet je wat er gebeurt als een paard ziek is, maar er kans bestaat op beterschap? De andere paarden stimuleren, motiveren, … de overlevingsdrang van de kudde primeert. Pas wanneer de kudde beseft dat het zieke paard niet te redden is, laten ze hem achter …

Zonder meer.

Het paard kwijnt weg en overlijdt.
De andere paarden kijken niet om.

Een paar jaar geleden mocht ik dit met mijn eigen paard ervaren. In paniek liep ik naar mijn trainer, omdat het eruit zag alsof mijn veulen door de rest aangevallen werd. “Zolang ze dat doen is er hoop.”
Na een paar dagen verdween de hoop. Zijn vriendje hinnikte en paar uur na het overlijden van mijn veulen stonden zijn vriendjes weer in volle rust, ze leken niet eens te weten dat hij er ooit was geweest.

Als je dit verhaal vertaalt naar een organisatie, komen mensen vaak op situaties rond burn-out, stress, uitval …

Het helpt je bewust te worden van het moment waarop steun en stimulans nuttig kan zijn, wanneer het te laat is …

Paarden denken niet na. Ze staan direct in verbinding met hun instinct, hun ziel en hun primaire behoefte: veiligheid. Voor de mens is dit ook een belangrijke én toch vergeten we ze zo vaak.

Diezelfde paarden vertellen ons ook verhalen over leiderschap, communicatie en de rol die ieder van ons inneemt in het systeem: de kudde.

Daarom zijn kudde-sessies in afgelegen gebieden zo waardevol. Observeren, kijken, reflecteren en bij jezelf op zoek gaan naar jouw kudde, jouw innerlijke paard …

Deze zomer plannen we enkele kudde-sessies in Nederland en Duitsland.
Deze tweedaagse observatie-momenten zijn gericht op leidinggevende en zaakvoerder die inzichten willen verwerven in hun kudde, hun organisatie.

Heb je interesse in deze sessies: stuur ons een mail of laat je telefoonnummer achter. We contacteren je voor meer informatie.

Dit  wordt een actief leerproces, comfort en luxe zijn niet de prioriteit, veiligheid en zelfontwikkeling wel. Het is een belevingsreis die je in contact brengt met jezelf en je omgeving.