Een goochelaar vertelt nooit hoe hij ….

Een wetenschapper wel!

Daarom wil ik jullie vandaag aan de hand van enkele foto’s duidelijk maken dat coachen met paarden geen echte magie is. Al voelt het vaak wel zo. Dat is enerzijds de kracht, anderzijds een valkuil. Herinner je je nog zo’n LO-les vroeger op school? Ineens een volleybal en je was te laat, recht tegen je neus.
Dat is te vergelijken met de impact die een sessie met paarden heeft, je kan niet ontsnappen. Het is “in your face” en ontkennen kan niet meer.

Maar hoe ziet het er nu uit?

Bij deze stel ik jullie voor aan Pierre. Pierre kwam samen met zijn team op bezoek en tijdens een van de oefeningen nam ik volgende foto’s.

  • Oren naar achter

  • Hoofd laag

  • Rechter achterbeen in spanning (raakt de grond niet)

  • Oren naar voor

  • Hoofd hoog

  • Focus bij Pierre

Tussen deze foto’s zit slechts enkele seconden.

Dezelfde plek, dezelfde man, hetzelfde paard, … en toch lijkt dat paard zo anders. Zie je de lichaamshouding van Tsoeps?

Op beide foto’s is Pierre aan het vertellen over zichzelf.

Op de eerste foto’s vertelt hij over zijn valkuilen. Hetgeen wat hem energie kost, de dingen die hij niet graag doet, waar hij tegenop ziet.
Op de tweede foto, vertelt hij over zijn kwaliteiten. Over de momenten waarop hij in zijn sas is, waar hij op het werk van geniet.

Zie jij het verschil?

Het paard gedraagt zich als een mini-leugendetector. Hij registreert alles wat er in Pierre aanwezig is: gevoelens, gedrag en gedachten.

Mocht je jouw team ook zo’n ervaring willen geven? Neem dat contact met ons op en volg het voorbeeld van Solut.