Preekstoeltijd!

Preekstoel? Echt? Ga je nu echt preken?

JA! Ik ga preken, want ik vind een ding heel erg belangrijk als we thuis sessies doen én daar wil ik even de nadruk op leggen. We werken immers met dieren van 200 tot 600, misschien zelfs 700kg! Grote sterke dieren met een eigen wil en vluchtinstinct, daarom is het belangrijk enkele regels in acht te nemen.

Regels die het voor jou, een van de collega’s én de paarden veilig houdt. Je kan jezelf immers nog zo goed verzekeren, maar wil je meedragen dat iemand echt gewond raakt? Ik hoop van niet!

Daarom enkele tips

Schoeisel

Draag stevige schoenen, schoenen die je voet beschermen, waarmee je goed kan stappen én die je enige bescherming bieden mocht het paard op te tenen stappen. Vaak zie ik teenslippers voorbij komen tijdens sessies van collega’s, denk aan je teentjes! Ze zullen je dankbaar zijn.

Hoofd-val-veiligheid

Thuis wordt zelden op de paarden gezeten door klanten, als het zich toch voordoet is 1 ding ONMISBAAR: een goede hoofdbescherming. Als klant heb je dit vaak niet (logisch, je rijdt immers geen paard). Als wij geen tok in jouw maat hebben, zal je sowieso geen oefeningen op het paard kunnen beleven: veiligheid boven alles. Zelf heb ik al enkele keren ervaren in een sessie waarbij ik zelf klant was, dat me geen hoofddeksel aangeboden werd én ik voelde me er onveilig door en dat met 30 jaar paardrij-ervaring.

Vasthouden

Als je oefeningen doet waarbij het paard aan een touw zit, krijg je enkele basis principes uitgelegd. Zo is het belangrijk dat je weet dat je de koord bvb best niet rond je middel bindt, het paard blijft immers een vluchtdier en kan ten alle tijden schrikken. Zo’n koord kan je vasthouden, maar dus niet rond je hand wikkelen, vastbinden aan lichaamsdelen etc.
Wanneer je dat tijdens een sessie toch begint te doen, kan het input zijn voor een deel van het gesprek, je wordt er niet voor afgestraft, maar vaak staan mensen niet stil bij de gevolgen van bijvoorbeeld zichzelf vast te binden aan een paard.