Loopbaanbegeleiding voor leerkrachten …..

Vandaag een heus artikel op Jobat.be *klik*

De nadruk ligt sterk op de onderwijssector, een sector waarin jij als individu weinig echte inbreng lijkt te hebben. Immers: eindtermen, de inspectie (hoor de duistere stem in de verte) en de vaste benoeming laten het al snel klinken als een wereld van Moetjes, Verplichtingen en Beperking van de Vrijheid.

Is het daarom dat jullie (leerkrachten dus) sneller slachtoffer worden van burn-out? Ik weet het niet, maar het kan. Soms lijkt het of je net door al die veiligheid (ahja als pas afgestudeerde voelt dat vaak wel veilig!) nog verder van jezelf gaat staan.

Wie ben ik?

Wat wil ik?

Wil ik dat wel echt?

Daarom is het belangrijk dat je die stukken van jezelf leert kennen, leert voelen én ook een plek geeft. Zelfs tussen al die Moetjes, Verplichtingen en Beperking van de Vrijheid kan je ze dan immers een plek geven.

Motivatie, goesting en passie kunnen op die manier weer vermengd worden met “de rest”. Wil dat zeggen dat je als leerkracht je per sé een andere sector of job moet zoeken? Zeker niet! Een hobby, dingen uitspreken, durven vragen naar een extra taak of toch net de werkgroep minder, …. Er zijn veel mogelijkheden eens je weet wat je écht nodig hebt.

Mijn mooiste voorbeeld uit het onderwijs was Martine, ze had al jarenlang de goesting om “de echte freinet vakken” te geven, maar haar directie gaf haar steeds de uren voor wiskunde en taal. De échte schoolvakken, die Martine vroeger gaf, maar nu wilde ze wat anders. De voorbije 5 jaar verzamelde ze dozen op zolder vol met materiaal om wetenschappelijke thema’s aan te kaarten op een plezante en creatieve manier. Martine wilde geen andere job, Martine wilde alleen die halftijdse andere opdracht – die elke keer aan een vervanger gegeven werd – voor zichzelf. Belangrijk detail: de dozen zaten vol met volledig uitgewerkte thema’s over de natuur, ruimtevaart, …

Sinds dit jaar is Martine de Dozen-juf en ik vermoed dat ze de eerste jaren ook geen wiskunde en Nederlands meer moet geven Ze moest alleen een manier vinden om met de directie in gesprek te gaan.

Wil jij net als Martine te weten komen hoe je jouw job weer graag kan doen?

Geef ons dan een seintje via onderstaande icoontje of mail ons.